Tipul de site: Prețul depinde foarte mult de tipul de site pe care îl dorești. Un simplu blog o să fie mai ușor de configurat decât un magazin online sau un site de prezentare.

Domeniul și gazduirea: Fiecare website existent pe internet are nevoie de gâzduire web și un domeniu (.ro, .com. , .net, .etc.). Un plan de gazduire va fi ales în funcție de dimensiunea site-ului tipul de site și volumul de trafic.

Tehnologiile folosite: Site-urile pot fi realizate prin fișiere pure HTML, PHP, CSS, JS sau AJAX ori printr-un CMS precum WordPress.

Alte componente: În funcție de funcționalitatea de care ai nevoie, este posibil să fie nevoie de aplicații, module sau servicii terțe.

Dimensiunea site-ului: Câte pagini vor fi pe site-ul tău? 5, 10, 50? Cantitatea de conținut pe care dorești să o ai pe site va influența prețul final al site-ului.

Mentenanță:  Un site ce nu este actualizat la timp va fi predispus atacurilor informatice. Modulele, platforma neactualizată și incompatibilitățile ce pot apărea pe parcurs nu reprezintă decât oportunitatea pentru hackeri de a-și testa cunoștințele.

Prețul găzduirii web și a domeniului

Așa cum am menționat mai sus, un plan de găzduire va fi ales în funcție de dimensiunea site-ului, tipul de site (site de prezentare, magazin online, etc.) și volumul de trafic.

Pentru un site mic de prezentare sau un blog la care nu se așteaptă un volum mare de trafic, un plan de găzduire shared de până la 3 pe lună ar trebui să fie suficient.

În cazul unui magazin online cu câteva sute sau mii de produse , mii de vizitatori și comenzi plasate zilnic, costul ar fi 20-60 € lunar în cazul unui plan de găzduire shared. Dacă vrei un server dedicat, costurile se pot ridica la câteva sute de euro lunar.

Odată ce ai cumpărat planul de găzduire potrivit, va trebui să atașezi domeniul. Indiferent că vei alege un domeniu .ro sau .com nu ar trebui să coste mai mult de 10 lunar.

Cât costă un site făcut cu un template?

Prețul unui template este aproximativ 50-100 € în cazul unui site de prezentare și pentru un magazin online aproximativ 100-150 €. Însă nu este suficient să ai un template, cineva va trebui să asambleze acel template în mod corespunzător. 

Bineînțeles, poți încerca să faci chiar tu daca îți bați capul câteva zile sau săptâmâni însă cel mai probabil acel site nu va avea o structură clară. Vizitatorii vor veni și vor pleca imediat dacă nu este implementată o structură a conținutului bine definită. Să nu mai vorbim de optimizarea lui, viteza de încărcare și alte incompatabilități ce pot apărea pe versiunea de mobil. Site-urile de genul apar „peste noapte” și dispar la fel de repede dacă vrei un site ieftin. De aceea, este de preferat ca un web designer să se ocupe de acest lucru.  Pentru ca un web designer să îți asambleze corect toate elemente acelui template, să îl adapteze noului conținut al afacerii  tale și să îi implementeze o structură coerentă, va costa dublu față de cât ai dat pe template, fără alte funcționalități incluse.

Preț site de prezentare: începând cu 250/300€  și poate ajunge chiar la pragul de 1000 euro cu ușurință mai ales dacă dorești funcționalități de booking, în cazul unui hotel.

Preț magazin online: începând cu 500/600€ cu funcționalități de bază și poate ajunge la câteva mii de euro în cazul unei personalizari ceva mai avansate.

Cât costă un site facut prin OLX?

MAJORITATEA freelancerilor sau firmelor ce prestează servicii de web design prin intermediul acestei platforme îți vor face  cu 50-200 € aproape orice.

Că vorbim de un site de prezentare, magazin online sau un site de imobiliare, totul va fi făcut la prețul pe care vrei să îl auzi. Atât de perfect până aici, nu?

Din păcate, de cele mai multe ori serviciile de web design prestate prin OLX sunt de o calitate scazuta. Sau poate asta se datorează și acelor proprietari de afaceri care vor un site bun, ieftin și să fie făcut rapid. În cazul acesta, web designerii vor adapta calitatea serviciului cum știu ei mai bine:

 • Webdesigner-ul va avea mult mai puțină implicare pentru proiectul tău
 • îți pot implementa un template ce ar putea conține fișiere malițioase care vor afecta site-ul mai devreme sau mai tarziu
 • în cazul persoanelor rău intenționate, acestea se vor putea folosi de site-ul tău în scopuri de blackhat SEO.
 • lipsa unei optimizări a site-ului în ceea ce privește conținutul, structura și experiența utilizatorului cu website-ul
 • optimizare SEO de tipul blackhat ce poate duce la eliminarea site-ului tău de pe Google sau de orice alt motor de căutare.
 • incompatibilitatea adaptării site-ului cu versiunea de mobil
 • securitate scăzută, vulnerabilitate crescută în fața hackerilor

Toate aceste lucruri se pot întâmpla de cele mai multe ori atunci când alegi să ai un site ieftin, nefiind vorba doar de OLX.

Aceste lucruri se pot întâmpla frecvent indiferent de calea prin care dorești să angajezi un webdesigner să îți facă site-ul, dacă vrei un site ieftin, să nu te aștepți la prea multe așteptări.

Cât costa un site custom-made?

Printr-un site custom-made înțelegem un site făcut de la zero, în mod complet, adaptat nevoilor clientului. Un astfel de site implică multe ore de muncă, fie că vorbim de un site de prezentare sau un magazin online. Am putea spune că în cea mai mare măsură, funcționalitățile ce vrei să fie implementate vor face diferența de preț.

Prețul unui website custom pornește de la 1000/1500 euro pentru site-uri cu funcționalități uzuale și poate ajunge la câteva zeci sau chiar sute de mii de euro cu ușurință pentru magazine online sau site-uri web cu diferite functionalități complexe.

Costul mentenanței

Ok, ai reușit să îți faci un site frumos, bine organizat. Acum vei avea nevoie ca cineva să se ocupe de mentenanța site-ului.

Ce cuprinde un plan de mentenanță obișnuit?

 • actualizarea conținutului (text, imagine, video, etc.)
 • verificarea funcționalității link-urilor și a formularelor de contact
 • actualizarea platformei și a modulelor
 • măsuri de securitate
 • optimizare
 • back-up

Prețurile in medie pornesc de la 25-50€ lunar pentru  câteva ore de mentenanță în cazul unui site de prezentare și câteva sute de euro în cazul unui magazin online.

Concluzie

Un site web costă atât cât vrei tu să valoreze, atât cât de mult îți dorești să aibă succes. Pentru același proiect ți se poate cere de la o firmă 1000 euro iar dacă te duci la o altă firma, aceea îți poate cere dublu. Diferența o va face calitatea, prețul în majoritatea cazurilor va fi justificat.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *